Gastenboek

Om ons 35 jarig huwelijk te vieren waren we op zoek naar een huis waar we met 3 generaties gezellig een week konden verblijven.
Nu dat hebben we gevonden in het vakantiehuis La Hardoye. We hadden wat regenachtig weer, maar dat was geen enkel probleem door de prachtige ambiance en zeker niet in de laatste plaats omdat we alle 8 er waren, waaronder een kleinkind van bijna 2 jaar. Wat een fijne sfeer !
In deze week hebben we van veel kunnen genieten. Het dorp, de gesprekken met dorpsbewoners op straat, de afwisselingen in het landschap, een dorpsfeest, een brocante, wandelingen met z’n allen, de gezelligheid in huis met open haard, spelletjes, de heerlijke bedden, spelen met je kleinkind met het vele mooie speelgoed wat daar al was. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Dit was voor ons als ouders de 34e gite in Frankrijk, die wij huurden. La Hardoye staat daarbij zeker in onze top 5. Familie Flohil (uit Hank)

“Vakantiehuis La Hardoye maakt alle verwachtingen meer dan waar. Een heerlijk ruim huis waar je zelfs met 12 mensen niet het gevoel zou hebben op elkaars lip te zitten, met genoeg terugtrekhoekjes voor iedereen om volledig tot rust te komen en te luieren. Een grote tuin waarin je de hele dag kunt rondbanjeren en voor (stads-)kinderen veel te ontdekken valt (“kijk mam, de tuin gaat helemaal tot daar waar die schapen staan!” “die schapen? ik zie geen schapen?” “jawel, je ziet die witte dieren toch?” “oh, je bedoelt de koeien!” “he?? koeien zijn toch zwart met wit?” :-)), een terras waar je tot laat in de zon buiten kunt borrelen, eten of gewoon lekker een boek lezen, en een omgeving waar achter elke bocht een ander vergezicht schuilgaat. Kortom: na een paar dagen heb je al het gevoel weken van huis te zijn, zelfs als je het terrein helemaal niet verlaat, wat ook niet nodig is omdat het huis zo
compleet is ingericht en van alle gemakken voorzien, dat er werkelijk niets ontbreekt. Van uitstekend uitgeruste keuken, tot servies en bestek om een week lang uitgebreid te dineren zonder ooit te hoeven afwassen, tot films voor alle leeftijden en smaken, boeken en spelletjes voor binnen en buiten. In alle jaargetijden meer dan aan te raden!” Hartelijke groet! Sterre, Amsterdam, met gezin en vrienden.

Buitenhuis La Hardoye was voor ons het paradijs. Met een groep van 9 twintigers logeerden we er een week en het deed pijn om terug naar huis te gaan. Allereerst is het huis fantastisch: grote, ruime kamers met veel licht en een fijne indeling in het algemeen. De verschillende salons maken het mogelijk om je af te zonderen wanneer nodig en de talrijke boeken (naast de vele gezelschapsspelletjes en dvd’s) die in het huis aanwezig zijn, maken de vlucht nog gemakkelijker. De huisbibliotheek is subliem: zowel de grote klassiekers (Tolstoj, Gogol, etc.) als hedendaagse toppers (Murakami, Barnes, Franzen, etc.) zijn aanwezig, naast een uitgebreide selectie kookboeken. Ook de keuken is goed uitgerust en de badkamers zijn ruim en proper. Daarbovenop is de omgeving schitterend. De tuin is groot. Er is zowel een basketbalpleintje als een pingpongtafel en het ruime terras heeft veel barbecues doen duren tot in de vroege uurtjes. De sterrenhemel is adembenemend. In de buurt kun je urenlang wandelen of fietsen (er zijn ook twee fietsen aanwezig) en ook de dieren uit de buurt (katten, honden, pony’s, koeien en schapen) zijn nieuwsgierig en aanhankelijk. De weinige buren zijn open en vriendelijk, maar gunnen je ook je privacy en de rust waar je naar snakt. Zowel het dorpscentrum van Rocquigny als dat van Chaumont-Porcien is dichtbij en daar vind je een bakker, een kleine kruidenier, een bar tabac/cafe, een enorm vriendelijke dokter en apotheek. Ook de dorpsbewoners zijn uitermate vriendelijk. Een grote supermarkt is op een kwartiertje rijden te vinden, in Rozoy-sur-Serre. Een daguitstap naar Reims is perfect mogelijk (amper 50 minuten met de auto_ en ook een namiddag naar het meertje in Signy-le-Petit is een aanrader. Wij zijn ons hart verloren in La Hardoye en keren snel terug! Een tevreden groep uit Antwerpen.

Al bij het openen van de deur naar de keuken voelt het huis goed. Als een knusse warme deken omringt ze je. La Hardoye is een fantastische plek om te zijn. We hebben niet eerder in zo’n heerlijk huis gelogeerd. Het is indrukwekkend om te zien hoe elke ruimte met smaak en liefde is ingericht. Ik ben een echte kookliefhebber en het was een genot om in de goed geoutilleerde keuken te kokkerellen.De omgeving is werkelijk prachtig. De groene heuvels hebben iets lieflijks en pittoresks. Al na een dag ebde de stadsstress weg en vermaakten we ons met de koeien die ons nieuwsgierig gadesloegen. De rust en de ruimte transformeren je. Wanneer neem je nog de tijd urenlang te staren naar de sterrenhemel? Af en toe bezochten we een dorp in de buurt om te snuffelen in een brocante. Elke avond maakte we een wandeling in de omgeving van het dorp. En dan liepen de koeien soms met ons mee. Kortom, we hebben een fantastische vakantie gehad en raken niet uitgepraat over deze mooie ontdekking.
Debbie en Bas, Amsterdam

Heerlijk huis, super geschikt voor groter gezelschap door de
verscheidenheid aan slaapkamers en zitkamers. Van alle gemakken
voorzien. De keuken het middelpunt, de ruime eetkamer ernaast.
Studeer- en grote openhaardkamer als rustige plekken. Heerlijke tuin,
een bak vol buitenspeelgoed voor de kinderen, heerlijke omgeving. Warm en huiselijk. We hebben genoten. Nogmaals dank, het was een fijne fijne fijne vakantie. Marije Stijkel, Rotterdam met 4 andere moeders en 7 kinderen

Zowel voor Frankrijk-adepten als nieuwelingen in Frankrijk is La Hardoye ideaal.
Het huis is een mix van authentieke Franse bouw, inrichting,eigenaardigheidjes samen met comfort, luxe en symmetrie in de afwerking binnen. De combinatie van vloertegels en de rustige lijnen van het stucwerk binnen, zowel in de keuken als in de hal en op de overloop is elke keer een genot om te zien.
Daarbij gecombineerd de veelheid van brocante meubeltjes en ingerichte hoekjes is gewoon leuk, en dan de kookboeken! Eigenlijk zijn we tijd te kort gekomen.
Jullie persoonlijke hand vind je overal terug en dat maakt het huis een thuis, meteen als als je binnenkomt. Daarbij de rust en de mogelijkheid om helemaal te relaxen zowel buiten als binnen is top. Er zijn leuke plaatsjes in de buurt die een bezoek absoluut waard zijn, zoals het vestingstadje Rocroi op zo’n 45 km,
Signe l’Abbye op zo’n 12 km, maar ook Fort Sedan op 65 km is de moeite waard.
De dorpjes in de buurt met de natuur verdienen ook een tochtje!
Wij willen zeker nog eens van de mogelijkheid gebruik maken om van jullie huis te genieten! Als het mag.
Llieve groeten, Joke, Ben en Marc, Sittard

We spend Christmas and New Year in La Hardoye. Made some lovely walks despite the downpours. The scenery was incredibly dramatic: Melancholia meets The wizard of Ozz. With two rooms with fireplace, tv room upstairs, two bathrooms (one rainshower, one bathtub), dining room en big kitchen there was plenty of room for the five of us. We felt quite at home because of modern comfort (central heating) with a lovely stylish vintage/brocante touch. The village and the ones surrounding are quiet and a little sleepy; so it’s more for retreat and defintely not a party destination. Would stay here again. Maureen & friends

La Hardoye is een heerlijk huis in de Ardennen. Het huis zelf is van alle gemakken en comfort voorzien. Keuken is fijn en goed geoutilleerd voor meerdere mensen. Wij voelden er ons in ieder geval gelijk thuis. Wij hadden nog fris en regenachtig weer, maar dat was geen enkel probleem door de fantastische open haard die we konden stoken en de uitgebreide collectie aan dvd’s met films en tv-series. Eindelijk tijd en rust om het laatste seizoen van West Wing helemaal uit te zien. Als je van rust en natuur houdt: je kunt lekker in de omgeving lopen en fietsen. Kortom: wij hebben genoten van ons verblijf en raden het iedereen aan die even een paar dagen tot rust wil komen in een landelijke omgeving._
Dorine en Dennis, Amsterdam

Een dorp, misschien meer gehucht, verscholen in het glooiende landschap van de Franse Ardennen, waarin tijd, het ongepolijste en een zekere traagheid hand in hand gaan en versmolten zijn tot weldaad, rust, een eindpunt. En dan het huis, een vakwerkhuis, waarin stijl en smaak de scheppende geest zijn geweest en kunstzinnigheid, cultuur verraden: literatuur van hedendaagse schrijvers, muziek van oude meesters en tijdloze prenten die de stilte accentueren. Een huis met vertrekken die elk hun eigen sfeer ademen. Een huis om in thuis te komen, weg van het gewoel, de waan van de dag, om dromerig uit te kijken over de groene valei naar dat wat nog onzichtbaar is. Het was hier goed toeven! Hartelijk dank voor de geboden schoonheid. Monique de Roy van Zuijdewijn en Ton Cales, Culemborg

Vanaf vrijdag aan het begin van de middag tot maandagochtend was het een groot genieten van het huis en de in de tuin de schitterend gelegen terrassen met tafels waaraan ons gezelschap van 9 man ruim kon zitten. Ook het slapen was genieten, zonder uitzondering uitstekende bedden en een goed geoutilleerde badkamer boven en een beneden met een groot ligbad waarin de kleinkinderen konden poedelen. Van het basketbalnet en de tafeltennistafel is ruimschoots gebruik gemaakt .
Rijden door de omgeving is een genot, zeker via binnenweggetjes naar bijvoorbeeld de Carrefour in Rethel. Al wandelend door La Hardoye, maar ook in Rocquigny, valt het op dat er zoveel woningen en boerderijen leeg staan, ook hier slaat de migratie naar de grotere steden toe, voordeel is dan wel weer dat het voor Nederlanders die van rust houden, zoals wij, hier het in een schitterende en goed verzorgde ambiance extra genieten is. Fam van Weeghel, Sprundel

Het huis is mooi gelegen in een piepklein dorpje. Het interieur is fantastisch en van alle gemakken voorzien. De slaapkamers en badkamers zijn luxe. Er is ruim plaats voor twee gezinnen met kinderen.
Wij zouden het huis met name aanbevelen aan mensen die van lekker koken houden, graag gaan wandelen (prima te doen in alle jaargetijden), een vuurtje willen stoken in de open haard(en!) of op bezoek willen gaan in Reims (champagne!). Het huis is daarnaast goed geschikt voor mensen met kinderen. Er zit een enorme tuin (met beekje!) achter het huis, wat vooral in de warmere jaargetijden heerlijk zal zijn. Door de ruime opzet en de vele mogelijkheden kunnen kinderen heerlijk zelf spelen. Zo in het koude jaargetijde was het heerlijk om zachtjes de boeuf bourguignon op te zetten, een glühwein te maken en bij de open haard lekker een boek te lezen. Het is de ultieme plek om even tot rust te komen en weer helemaal op te laden! Maarten Klaassen, Amsterdam

Na een mooie rit – het laatste stuk meanderend door het prachtige Noord-Franse landschap – arriveerden we in La Hardoye. De routebeschrijving van Miryam klopte perfect. Bij aankomst waren we blij verrast door de eerste aanblik van het huis en de ruimte er omheen. Tegelijkertijd schrokken we toen we door het keukenraam naar binnen keken. Daar stonden spullen die niet anders dan van andere gasten konden zijn. Direct hebben we Miryam gebeld en toen bleek al snel dat wij ons in de aankomstdatum hadden vergist; we waren een dag te vroeg. Daar stonden we dan met 8 man en twee honden om half vier in de middag en behoorlijk van slag. Gelukkig heeft Miryam toen gelijk de regie genomen en ons verzekerd dat alles goed zou komen. Ze heeft veel vrienden in de nabije omtrek met ruime faciliteiten en enkelen daarvan heeft zij terstond gebeld met de vraag of zij ons zouden kunnen herbergen voor 1 nacht. Dat is wonderwel heel snel en voortreffelijk gelukt. In feite konden we zelfs kiezen uit meerdere opties. Degene die zij ons heeft aangeraden hebben we zonder aarzeling aanvaard en na een korte rit werden we in een nabij gelegen dorp op een prachtig landgoed hartelijk ontvangen door de eigenaresse; een Nederlandse vrouw die heel begripvol en gastvrij was. Uiteindelijk konden we weer lachen om de situatie en hebben we een heerlijke avond en nacht gehad. We kregen zelfs een geïmproviseerd – maar geweldig – Frans ontbijt en de kosten van het verblijf vielen reusachtig mee. De volgende dag zijn we vroeg weer afgereisd naar La Hardoye. Daar aangekomen, hebben we onze kamers betrokken en boodschappen gedaan. Vervolgens begon het grote genieten. Wat een schitterende plek! Het huis is groot (veel groter dan je zou vermoeden) en prachtig ingericht. Heerlijke ruime en comfortabele slaapkamers, een prachtige keuken met alles erop en eraan, mooi sanitair, meerdere open haarden, die het goed doen en waarvan je ruimhartig gebruik mag maken, een eetkamer, salonkamer, bibliotheek, tuinkamer; noem maar op. Buiten was het niet minder mooi, mede dankzij het prachtige weer. Terrassen waar je prima kunt ontbijten, lunchen en dineren, een grote weide met basketbalnet en ballen (waarvan de honden er een hebben stukgebeten…), alles mooi afgeschermd van de bewoonde wereld en met een prachtig uitzicht. In de buurt zijn weliswaar restaurants, maar we hebben ervoor gekozen lekker “thuis” te koken. Daar nodigt het huis nadrukkelijk toe uit en de supermarkten in de buurt hebben alles wat je je maar kunt wensen. Bovendien is de bakker in het naburige dorp ook zondag open voor verse croissants en stokbrood. Zelfs het kleine supermarktje in het dorpje vlakbij (3 km) is dan geopend. Wat wil je nog meer. Kortom: we hebben een fantastisch weekend gehad en al duurde het maar drie dagen; het gaf ons het gevoel er helemaal uit geweest te zijn. Daarbij was de uiterst vriendelijke en behulpzame opstelling van de overburen – die het huis en de tuin voor Miryam onderhouden en toezicht houden op het geheel – heel plezierig. Zij hebben aan een half woord genoeg, ook al spreek je zo goed als geen Frans.
Tot slot merkten we bij thuiskomst dat we twee jassen hadden laten hangen in het huis. Na een telefoontje met Miryam is dat helemaal goed gekomen; tijdens haar bezoek aan Amsterdam heeft ze die enkele dagen later bij ons afgeleverd. Fijn!
We gaan dit zeker nog eens doen. Yvon, Peter, Helmut, Ingmar, Nils, Anouk, Bendert, Rita en de honden.

Welkom

Natuur, sport, cultuur
en comfort in de
Franse Ardennen.

KIJK IN HET GASTENBOEK
VOOR REACTIES VAN
GASTEN IN LA HARDOYE

Klik op de pijltjes rechts
voor een compleet beeld van
Buitenhuis La Hardoye.
Klik op de foto voor een
vergroting.

  • this is the house Hardoye