Activiteiten

Thuisblijven

Buitenhuis La Hardoye is een uitgelezen plek om te luieren, te musiceren, te lezen, te schilderen, te sporten, films te kijken, te schrijven, of te koken. De bibliotheek telt naast vele romans een flinke verzameling kookboeken. Er zijn gezelschapsspelletjes, een tafeltennistafel, een goal, een basketbalstandaard en een scala aan dvd’s voorhanden. U kunt in La Hardoye in alle rust van elkaars gezelschap genieten.

Workshops
Het buitenhuis is ook zeer geschikt voor workshops voor kleine groepen. Op nog geen 100 meter van het huis is bovendien een professionele dansstudio te huur.

Wandelen, fietsen en paardrijden

Het glooiende landschap van de Franse Ardennen nodigt uit tot mooie wandelingen en fietstochten met panorama. Er zijn in het huis (Nederlandse) beschrijvingen van tientallen wandel- en fietsroutes in de buurt voorhanden. Buitenhuis La Hardoye ligt aan de GR 122. De wandelingen variëren in lengte en moeilijkheidsgraad maar zijn in principe voor iedereen te doen. De omgeving is zowel geschikt voor wielrennen als mountainbiken. De hellingen variëren in lengte van enkele honderden meters tot enkele kilometers. Op zo’n 10 km ligt Axe Val de Serre, een buiten gebruik geraakte spoorweg, die zo’n 30 km door de Oise vallei en de Val de Serre loopt. Hier kunt u zonder hellingen fietsend en wandelend genieten van prachtige velden, versterkte kerkjes en kleine dorpjes. Ook zijn er trektochten voor paarden uitgezet. Meer informatie vindt u bij de VVV in Rozoy-sur-Serre.

Naast de vele gedetailleerde kaarten, routes en boekjes die u in het buitenhuis vindt kunt u champagne-ardennen-toerisme.nl raadplegen.
Wilt u vanuit Nederland naar Buitenhuis La Hardoye fietsen, denk dan eens aan de Voie Verte Trans-Ardennes fietsroute. Deze 83 km lange route leidt van Givet naar Charleville-Mézières en voert uw via prachtige weggetjes langs de meanderende Maas.

Natuurparken en avonturenparken

In Signy l’Abbaye (20 km) ligt La Chène Perché, een klimpark in een prachtig bos met verscheidene niveaus voor kinderen en volwassenen en een fijn terras om te luieren voor degenen met hoogtevrees. U kunt hier ook een nacht in een boomhut doorbrengen. In het dorp is tevens een goed restaurant met biologische producten. Parc Argonne Découverte in Olizy Primat (60 km) laat u de nachtelijke natuur ontdekken in een interactieve expositie. Daarnaast zijn er een wolvenpark, een spelletjesroute in het bos en een trampolinehangmat. Terraltitude in Fumay (60 km) is nog een avonturenpark voor mensen zonder hoogtevrees. Het heeft een gigantische kabelbaan over de Meuse (met snelheden tot 130 km/u), een acrobatisch parcours, een paintball circuit, een klimpark en bungeejump faciliteiten.

Brocantes en dorpsfeesten

Tijdens de zomerperiode zijn er in de omgeving veel dorpsfeesten, evenementen en kleine kermissen. Vrijwel elk weekend – ook buiten het hoogseizoen – vinden er brocantes en verzamelbeurzen in de omgeving plaats. Een boekje met data is in het huis aanwezig. In Launois-sur-Vence, Reims en Troyes zijn maandelijkse brocantes of antiekmarkten; hier staat vooral handelaren. Wij bezoeken zelf doorgaans de lokale marktjes, vaak een erg sociale activiteit voor de dorpelingen. Omdat het toerisme slechts mondjesmaat tot de omgeving is doorgedrongen vindt u met een beetje geluk nog unieke objecten en antiek voor zeer vriendelijke prijzen. Wij troffen vorige zomer in een kist met rommel nog een ets van de Duitse expressionist Lovis Corinth aan. Maar reken vooral op leuke hebbedingetjes te midden van oude en lelijke huisraad, zoals een leuk Franse stoeltje, een mooie spiegel, het antieke croquetspel waar u al jaren naar zocht of een obscuur object waarvan u geen idee had dat het bestond. In de buurt (Lislet, Rumigny, Aubigny les Pothees) zijn ook enkele permanente brocantes.

Grotten

In Couvin (60 km), net over de Belgische grens, bevinden zich de Grotten van Neptunus. Een georganiseerde tocht leidt u eerst te voet en dan per boot naar het onderste gedeelte, 10 meter onder de Eau Noire.

Boerderijen

Er zijn in de omgeving van La Hardoye verschillende (biologische) boerderijen die te bezoeken zijn. U kunt hier kennismaken met de lokale landbouw en verse producten kopen. Folders liggen in het huis.

Zwemmen

Op een klein half uur rijden ligt in Signy-le-Petit een zwemmeertje met toezicht waar ook gewaterfietst kan worden en ijsjes kunnen worden verorberd. Vanaf zomer 2013 heeft het nabijgelegen Rethel een groot overdekt zwembad met glijbanen. Een groter meer waar gesurfd, gevist, gevaren en gezwommen kan worden ligt op zo’n 60 km: Etang de Vielles Forges.

Kanoën en kajakken

In onder meer Rethel (25 km), Asfeld (35 km), Revin (50 km) en Les Hautes Rivieres (60 km) kunt u op het water en worden ook cursussen gegeven.

Paardrijden

In de omgeving kunt u, hoe oud, jong of ervaren ook, op verschillende maneges paardrijden. Folders liggen in het huis.

Vissen

Voor meer informatie over vissen in de omgeving kijkt u o.a. op:
www.ardennen.nl

Golfen

Er zijn in de Franse Ardennen verschillende golfbanen. In Fagnon (40 km) ligt een 18-holes baan rondom de 17e-eeuwse Abbaye de Sept Fontaines. In Villers-le-Tilleul (45 km) leiden de 18 holes u langs een aantal natuurlijke hindernissen. In Margut (100 km) is een unieke 9-holes golfbaan aangelegd op de vestingwerken van de Maginotlinie.
U kunt zich verder oriënteren op:
www.abbayeseptfontaines.fr
www.golfreiswijzer.nl/

Stedentrips en cultuur

In Jeantes-la-ville kunt u in het kerkje de door de beroemde Nederlandse doofstomme kunstenaar Charles Eyck gemaakte muurschilderingen bezichtigen.

De17e eeuwse stad Charleville-Mézières, de hoofdstad van de Franse Ardennen, ligt op zo’n drie kwartier rijden. U kunt hier een bezoek brengen aan het Rimbaud museum. De stad is verder vooral bekend vanwege het prachtige historische stadsplein met de karakteristieke arcades, Place Ducale, dat ontworpen is door dezelfde architect die aan de wieg stond van het Parijse Place des Vosges. In de stad vind u verder het marionettenmuseum en het museum van Rimbaud. Mézières was oorsponkelijk een oude vesting. Charleville is later gebouwd en pas in 1966 zijn de twee steden samengevoegd. Jaarlijks vindt in september het Marionettefestival plaats. Naast talrijke voorstellingen is er op de voorkant van het marionetteninstituut de hele dag het schouwspel van de Grand Marionettiste te zien. De Grand Marionettiste is zo groot als een huis. Zijn gouden gezicht kijkt door een dakvenster. Zijn tenen nemen de hele benedenverdieping in. Elk uur, wanneer de eerste verdieping van het theater tot leven komt, verschijnen zijn handen om de fabelachtige legende te vertellen van de Vier Heemskinderen. De voorstelling duurt slechts enkele minuten. De legende wordt elk uur op een andere wijze verteld.

Rocroi (45 km) is beroemd vanwege de zeer bloedige veldslag die er plaatsvond en zijn bijzondere stervorm. Het vestingstadje is uniek in zijn soort. In Sedan (70 km) is het middeleeuwse fort de grootste trekpleister. Verdeeld over 7 verdiepingen telt het maar liefst 35000 m2. Het is het grootste kasteel van Europa.

Kathedraal-, champagne- en universiteitsstad Reims (60 km) kent naast de prachtige kerkgebouwen een levendig theater-, winkel- en uitgaansleven en kilometerslange ondergrondse champagnekelders. Voor wie de rust met echt grootsteedse activiteiten wil combineren is een (meerdaags) uitstapje naar Parijs een goede optie.

Historische routes

De Ardennen kennen een rijke historie. Het Comité Départemental du Tourisme des Ardennes heeft zes thematische routes uitgestippeld. Deze zijn heel goed bewegwijzerd. U kunt bij de bureaus voor toerisme een gidsje krijgen.

Route des eglises fortifiees de Thiérache (150 km)

De versterkte kerken in de Ardense Thiérache .
De Ardenner Thiérache beslaat het zuidoostelijk deel van het grote, bosrijke natuurgebied, dat zich aan de noordkant van de Aisne uitstrekt tot Avesnes. De Thiérache is een streek met een geheel eigen karakter. Het landschap bestaat uit riviertjes, glooiende akkers en bossen. Landbouw is hier de enige bron van inkomsten.

De route strekt zich uit van Charleville-Mézières tot aan de grens met het departement Aisne. U vindt hier een uitzonderlijk architectonisch erfgoed met abdijen, kastelen, versterkte woningen en 15 versterkte kerken met hun typerende hoektorens, slottorens en schietgaten.

Route de Porcien (110 km)

Deze route voert langs de belangrijkste geografische, culturele en architectonische plekken in het zuiden van de Ardennen. De route is zeer duidelijk gemarkeerd met het zeskantige bord. De Porcien-streek dankt haar naam aan een kleine haven (port), die zich bevond op de plaats van het huidige Château-Porcien, daar waar vroeger de Romeinse weg van Reims naar Keulen de Aisne kruiste. Het gebied bevindt zich op de grens van de Champagne met haar krijthoudende vlakten, die zich uitstrekken tot Reims en het Parijse bekken.

In dit gebied van klei en mergel slingeren tal van stroompjes tussen de groene weilanden. De vakwerkhuizen in de Haut Porcien hebben een eikehouten geraamte, steunend op een onderbouw van gemetselde stenen of bakstenen. De ruimte tussen de staanders en schoren is opgevuld met leemwerk, bestaande uit een soort mortel (een mengsel van klei, zand, water en stro of gedroogd gras). Deze techniek werd vroeger veel toegepast in streken, waar andere bouwmaterialen ontbraken en transport te duur was. Het dorp Wasigny heeft de meest treffende voorbeelden van deze vorm van architectuur.

In Novion-Porcien is er een museum aan de laatste drie oorlogen gewijd. De Porcien heeft verscheidene beroemdheden voortgebracht, waaronder Robert de Sorbon, die in de 13de eeuw de befaamde Sorbonne-universiteit oprichtte.

Route Rimbaud – Verlaine (150 km)

Deze route vormt een poëtische pelgrimstocht die de omzwervingen van namen uit de Franse literatuur volgt. Allereerst is er Charleville-Mézières met het geboortehuis, graf en museum van Rimbaud. Vervolgens zijn er Roche met de wasplaats waar Rimbaud “une Saison en Enfer” geschreven zou hebben, en Réthel waar Verlaine les gaf. In Juniville staat het café waar Verlaine en Rimbaud hun absint dronken.

Route des fortifications (140 km)

Route langs vestingwerken.
De Franse Ardennen vormde talkrijke keren een heftig strijdtoneel. Deze route voert u langst de voornaamste burchten en vestingwerken zoals de grootste burcht van Europa in Sedan, de versterkte stad Rocroi en de burcht van Montcornet. Deze dateren uit de middeleeuwen. Al in de tijd van de Romeinse Oudheid, toen de Maas de grens vormde met het toenmalige België, was er een vesting. De houten vestingwerken uit de tijd van Clovis, Pepijn en Karel de Grote zijn echter geheel verdwenen. Vanaf de tijd van de middeleeuwen zijn echter veel bouwwerken bewaard gebleven.

Charlemont herinnert aan het Napoleontisch tijdperk. Door zwaar verzet van luitenant-generaal Bourke bleef Givet aan Frankrijk toebehoren. Het Maison de la Dernière Cartouche te Bazeilles is gewijd aan het heldhaftige verzet van een handjevol mannen, die de stad tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870 tot de allerlaatste patroon verdedigden. De laatste vestiging die werd gebouwd was het Fort van Villy-La-Ferte. Dit laatste bolwerk van de Maginotlinie in het westen is gebouwd tussen 1935 en 1938 en is de arena geweest van een dramatisch gevecht op 19 mei 1940. Tijdens dit gevecht zijn 104 Franse soldaten door verstikking omgekomen.

Route des legendes de Meuse et Semoy (65 km)

De legenden van Maas en Semois.
Populaire legenden spelen zich vaak af in rivieren en bossen. Toen de uitgestrekte wouden nog ontoegankelijk waren en een gevaar vormden voor leken, hielden legenden de mensen een waarschuwende vinger voor. Daarnaast vormden de verhalen een dankbare tijdsbesteding op koude winteravonden. In Roc La Tour droomde een ridder eens van een kasteel, waarmee hij zijn geliefde gelukkig hoopte te maken. In ruil voor zijn ziel beloofde de duivel het in één nacht voor hem te bouwen – voor het kraaien van de haan zou het kasteel gereed zijn. Maar de haan kraaide te vroeg en de laatste steen was nog niet gelegd. De vertoornde Satan wierp zijn bouwwerk ter aarde en alleen de rotsblokken van de toren bleven op de top van de heuvel staan.
Ook de legende van de Vier Heemskinderen en die van de Dames van de Maas worden nog steeds verteld.

Route des forets, lacs et abbayes (260 km)

Route langs meren, bossen en abdijen .
De kloosters in de Ardennen waren lange tijd kwetsbaar in deze streek van grenzen en bossen. Ze waren een gemakkelijke prooi waren voor plunderaars en gewapende benden. De exploitatie van wouden en de visteelt waren echter bij uitstek het werk van de religieuze orden. In het feodale tijdperk vestigden de eerste monikken zich op open plekken in het bos om de ontginning ter hand te nemen. Zo ontstonden al snel niet alleen godsdienstige, maar ook culturele en economische centra. Het waren vooral de benedictijnen die zich in de streek vestigden, maar ook de cisterciënzers, de kartuizers en de augustijnen droegen hun steentje bij. Deze route loopt langs de Belgische grens tussen Bouillon en Orval.

Welkom

Natuur, sport, cultuur
en comfort in de
Franse Ardennen.

KIJK IN HET GASTENBOEK
VOOR REACTIES VAN
GASTEN IN LA HARDOYE

Klik op de pijltjes rechts
voor een compleet beeld van
Buitenhuis La Hardoye.
Klik op de foto voor een
vergroting.